Pistol Annies: Interstate Gospel
8
av 10
  • Artist
  • Pistol Annies
  • Album
  • Interstate Gospel
  • Bolag
  • Sony


Mer än bara på lek för countryns egen supergrupp.

Det spelar ingen roll hur begåvade Ashley Monroe och Angaleena Presley än är, de hamnar ändå ofrånkomligen i skuggan av Miranda Lambert.

Det handlar förstås om att Lambert är Pistol Annies enda riktiga superstjärna i eget namn och en vars mediala lyskraft knappast decimerades av att hon för några år sedan genomgick en vida omskriven skilsmässa från countrykollegan Blake Shelton. Inte så lite av bevakningen kring »Interstate Gospel« har handlat om att skribenter ska försöka lista ut hur många av texterna på skivan som berör just detta uppbrott – eller det som följde då hon en tid kilade stadigt med countrysouluppkomlingen Anderson East.

Tja, några lär det vara. Flertalet låtar på trions tredje album uppehåller sig nämligen vid kraschade eller förgiftade relationer. Vem som helst bör vara kapabel att dra vissa slutsatser bara av att hasta förbi låttitlar som »Got My Name Changed Back« och »When I Was His Wife« eller hela texten till »Masterpiece«.

Skivan förtjänar nu att lyssnas på av långt fler anledningar än de skvallervänliga.

Pistol Annies har gott om tillgångar – de sjunger fantastiskt såväl tillsammans som var och en för sig – men den största är nog att samtliga tre medlemmar är så drillade låtskrivare. Lyckligtvis används denna resurs lite klokare än på föregångaren. »Annie Up« från 2013 hade sina stunder men dess av debuten nedärvda »your good girl’s gonna go bad«-tematik började så dags på sina ställen kännas ansträngt fyndig, ibland över gränsen till gimmick. Det lät som det kan göra i supergrupper där de respektive medlemmarna spar sitt bästa och mest personliga material till egna plattor.

Den bilden förmedlas inte av »Interstate Gospel«. Här finns en intimitet, ett allvar, en tro på materialet. Särskilt Lambert släpper lyssnaren närmare inpå livet än vad vi är vana vid. Klacksparkande trivialiteter förekommer men de dominerar inte. För att vara ett slags sidoprojekt är kvaliteten anmärkningsvärt hög, inte i varje låt men i tillräckligt många för att det här ska kännas som en rakt igenom seriös satsning. Den musikaliska spännvidden är kanske inte lika hisnande som på Miranda Lamberts utsökta dubbel »The Weight of These Wings« från härom året men vi får å andra sidan fler perspektiv och röster. Låtar som »Milkman«, »5 Acres of Turnips«, »Masterpiece« och »Leavers Lullaby« är lite för starka för att »Interstate Gospel« ska kunna räknas som något annat än en av årets mest tillfredsställande countryskivor.
Relaterat

Dixie Chicks