Deportees: All Future
7
av 10
  • Artist
  • Deportees
  • Album
  • All Future
  • Bolag
  • Deportees/Sony


Stark pop där domedagsstämning varvas med ett visst framtidshopp.

Drygt två år sedan Gang of Youths släppte »Go Farther in Lightness«, min favoritplatta de senaste fyra-fem åren. Ser att sångaren David Le’aupepe i intervjuer börjar hinta om uppföljaren. Att australiensarna vill spela in skivan innan året är slut, att alla låtar kommer att kretsa kring Daves far som dog härom året. 2020 är det dags för släpp, är det sagt.  Att säga att jag är peppad är en grav underdrift.

Fram till dess lyssnar jag på Deportees sjätte fullängdare. Jag hör en grupp som plötsligt kommer väldigt nära »Go Farther in Lightness«. Närmare bestämt på en skapelse som heter »Forever Seems Longer Today«, en poplåt som tittar bort mot horisonten genom en smutsig fönsterruta. Sångaren Peder Stenberg låter lätt stukad i början: »If you wanna see me, I’m under a stone«. Det blir inte mycket gladare i låten som byggs upp med ett hav av synthar i bakgrunden, ett effektivt komp av trummisen Thomas Hedlund och en självklar melodi. Det är inte bara det att Stenberg låter väldigt lik Le’aupepe här, det är något med känslan som sångarna (och grupperna) delar; lika delar trötthet och längtan framåt. »Forever Seems Longer Today« är också en väldigt vacker låt, det bästa bland många fina bidrag på »All Future«. Metodiskt konstruerar Umeå-trion landskap som låter helt färdiga att kliva in och bosätta sig i, länge. Små ljudmässiga beståndsdelar passar ihop som ett fint pussel.

»All Future« ska vara ett ljusare album jämfört med nu fyra år gamla »The Big Sleep«.

Jag vet inte, jag.

Trots skrattande barn på skivomslaget och något sorts uttalat framtidshopp fastnar jag på många rader där Peder Stenberg låter som en domedagsprofet. »We have lost the future, now we badly need a new«, som sakernas tillstånd uttrycks i »Lost Future/All Future«. Det är inte kört än, men ljuset i horisonten minskar för varje dag.

Deportees fortsätter att producera stark pop med lika delar vemod och melodikänsla. Dessutom får de alltså mig för en stund att se fram lite extra mot nästa års viktigaste skivsläpp. Vackert så.
Relaterat

Så mycket bättre
En sorts familj