Linda Pira: Legendarisk
7
av 10
  • Artist
  • Linda Pira
  • Album
  • Legendarisk
  • Bolag
  • Reina/Sony


Så till sist ett debutalbum från en artist som borde våga ta ännu mer plats.

Linda Pira gjorde entré på den svenska hiphopscenen för sju år sedan, men det är först nu som hon släpper ett album. Trots enstaka låtsläpp har hon gjort sig ett namn, framför allt genom sin avväpnande framtoning som emcee med den där iskalla, koola rösten som framför både smarta och roliga texter.

På »Legendarisk« har hennes musik och kaxiga persona smält samman till en ofta tilltalande helhet, plattan visar upp en mångsidig och i vanlig ordning ytterst slagfärdig artist som tar plats och behärskar ett brett register och där bredden ibland illustreras av gästspel från artister som exempelvis Z.E.

Men ibland ligger samverkan henne till last. Det finns en oskriven regel om samarbeten i genren som är väldigt sympatisk. Pira har tidigare visat på sin generositet – inte minst genom samarbeten med andra mindre välkända artister, gärna kvinnor. Men kanske är det dags att ibland våga ge avkall på principen. I synnerhet för en så här duglig artist som står stadigt nog på egna ben och som hittat sin stil. För låtarna man återvänder till på albumet är oundvikligen de där hon håller ensamt hov som »Show för publik« och »Gang gang«. På sistnämnda har hon dessutom lysande produktionsmässigt understöd av Masse Salazar som förstärker den unika, okokta charmen hos Linda Pira. Det här ju en artist som egentligen inte behöver bevisa så mycket, titeln talar för sig själv.
Relaterat

Hiphopens vardagsrealism