Vågar vara annorlunda
Foto: Marguerite SegerBeldina och Seinabo Sey ger svensk soul en framtid. (Ur Sonic #57, april 2011.)

De är unga, de är vackra, de är svarta och talangfulla, de ger svensk soul framtidshopp. Men Beldina Malaika och Seinabo Sey vägrar att hamna i en mall och placeras in i ett fack.

Vad driver er?

Seinabo: Jag vet helt enkelt inte vad jag skulle göra annars. Men jag vill också visa att det finns sådan här musik i Sverige. Man får höra att det inte är så många som gör riktig soul bra här. Det är bullshit! Det finns jättemånga med bra röster och låtar. Fast jag tänker inte fastna i stereotypen av en svart kvinna som sjunger soul, eller göra den stereotypen jävligt bra och annorlunda i så fall. Det måste komma tjejer som får vara lite annorlunda, det är dåligt med det i Sverige. Allt är airbrushed, »Carola-vind-i-håret« typ, man underskattar verkligen publiken.

Beldina: Det har varit svårt att vara svensk och sjunga soul, och jag är svart och kvinna. Det som har kommit ut har vinklats och marknadsförts på fel sätt eller så har artisterna hamnat i den där mallen. Det finns en marknad för annat, men bolagen vågar inte ta det steget. Vi tjejer kan också vara dåliga på att ta för oss, att bara våga släppa grejer själva – som rappare släpper mixtapes. Man måste nästan det för att lära sig och för att testa vad man själv gillar och inte gillar. För två år sedan gjorde jag bara renodlad soul, nu kan jag gilla att göra en smutsig dubstepgrej. Det som driver mig är att fortsätta kämpa som jag gör nu. Jag bryr mig inte om vad andra artister gör, jag vet vad jag har och kan och vill få fram det. Till slut kommer folk att fatta grejen.

Vad vill ni med er musik?

Seinabo: Jag har precis börjat forma en idé. Jag vill komma med något nytt sångmässigt. Jag har gjort mycket experimentellt och lallat framför micken och vill fortsätta med det, men samtidigt göra det lyssningsbart. Jag vill inspirera andra och framför allt att det ska vara fett live.

Beldina: Jag har så mycket inom mig, en massa känslor som jag behöver få ut. Det är väl en slags terapi och så hoppas man att andra kan relatera till det och få ut någonting av det.

Vad är era influenser?

Beldina: Min vardag, mina vänner, allt som händer runt omkring mig. Alla människor är i grund och botten lika, men har olika sätt att uttrycka sig på. Jag tycker det är väldigt intressant med beteenden och interaktion. Det är snarare sånt än andra artister, musikaliskt lyssnar jag på så olika.

Seinabo: Vackra melodier, konsten i framföranden, livegrejer, hiphop som fan, att balansera det hårda och mjuka. Egentligen vet jag inte var jag får allt ifrån, jag har ingen mp3-spelare som jag går runt och lyssnar på. Allt bara kommer från mitt huvud. Men Cee-Lo är Gud. Skriv det. 

 

Namn: Seinabo Sey.

Ålder: Tjugo.

Aktuell med: Ska stänga in sig och lära sig att spela piano och skriva låtar ordentligt. Eventuellt en EP i höst.

Kuriosa: När Seinabo var tretton och bodde i Halmstad brukade hon gå till biblioteket och bläddra i musiktidningar som Sonic och tänka att där borde hon vara med.

 

Namn: Beldina Malaika.

Ålder: Tjugotvå.

Aktuell med: Nyligen släppt EP:n »Best Kept Secret« på eget bolag. Ska på turné med Looptroop Rockers i sommar som bakgrundssångerska och har även egna spelningar.

Kuriosa: Fick hoppa in och köra med Stevie Wonder i Köpenhamn.
Relaterat

Bättre sent än aldrig
Fri till slut