Kenny Rogers (1938-2020), en spellista


Femtio låtar från hela karriären.

Han var ingen hellraiser eller ikoniserad banbrytare (även om han i gruppen The First Edition var klart före exempelvis Gram Parsons med kosmisk countryrock fick han aldrig det erkännandet) men som Kenny Rogers kunde sjunga, hitta/skriva låtar och få ladies att smälta. Vidare var han en av countrymusikens verkliga crossoversuccéer, även innan »Islands in the Stream«, och en av tre countrysångare som medverkade på »We are the World« (övriga två: Waylon Jennings och Willie Nelson). Med 1978 års »The Gambler« gjorde han ett av tidernas bästa countryalbum (plats 60 i vårt 199 bästa countryalbumen-nummer!) och han spelade en betydande roll för att ge återupprättelse till en i drogerna förlorad r’n’b-storhet som Esther Phillips men också sätta strålkastarljuset på ett låtskrivarsnille som Mickey Newbury, som bland annat skrev The First Editions LSD-skruvade genombrottshit »Just Dropped in (To See What Condition My Condition is in)«.

Så, vi satte ihop en femtio låtar omfattande spellista tillägnad Kenny som spänner över hela hans karriär med fokus på sextio- och sjuttiotalet (däribland en handfull Newbury-tolkningar) men även nedslag i de sista decennierna, exempelvis låten han fick av ingen mindre än Prince (»You’re My Love«, närmare bestämt).
Relaterat

Dixie Chicks