Flying Lotus: Los Angeles
7
av 10
  • Artist
  • Flying Lotus
  • Album
  • Los Angeles
  • Bolag
  • Warp/Border


Kalifornisk producent vars musik går i finkalibrerade gråskalor och doftar dekadent nattliv

Steven Ellison heter egentligen denne unge men redan mycket omtalade producent från Kalifornien vars musik går i finkalibrerade gråskalor och doftar dekadent nattliv. Debuten »1983« släpptes 2006 på finsmakaretiketten Plug Research och var en spännande men möjligen lite spretig och anonym samling spår i kategorin »abstract beats«.

»Los Angeles«, nu på Warp, framstår jämförelsevis som ett mognare och mer komplext album med ett tydligare sammanhållet och samtidigt extremt mångfacetterat sound. Med en regissörsaktig känsla för bildliga kvaliteter utforskar han med säker och vågad hand de varmt metalliska rytmsfärerna mellan abstrakt electronica och modern r’n’b, stämningsfull filmmusik och kärv hiphop. Eller Portishead och Timbaland, om man så vill. Med små avstickare till afrikanska rytmer och orientaliska tongångar.

Inget av denna så ambitiösa skivas sjutton spår är längre än fyra minuter och snittet på två och en halv säger en del om Flying Lotus förmåga att fokusera – aldrig att han svävar ut i slentrianmässiga upprepningar.

Det mesta är instrumentalt, men mot slutet släpper han fram en del gästvokalister. Som på fina »RobertaFlack«. Inte dumt alls, men samtidigt känns det aningen onödigt, det rubbar nämnda fokus och förtar lite av musikens inneboende styrka.
Relaterat

Sam Outlaw: Tenderheart