Josefin Öhrn + The Liberation: Mirage
8
av 10
  • Artist
  • Josefin Öhrn + The Liberation
  • Album
  • Mirage
  • Bolag
  • Rocket/Border


Den hajpade debuten träffade aldrig Johan Jacobsson. Uppföljaren däremot, uppföljaren.

Vill man höra utsökt svensk rymdkrautpsyk ska man rikta sin plånbok mot Bristol.
Ty där – på 37 Philip Street – huserar skivbolaget Rocket Recordings.
Och Rocket Recordings har banden Goat, Hills, Flowers Must Die och Josefin Öhrn + The Liberation i sitt stall.
Att en engelsk etikett utmärker sig som en pålitlig leverantör av svensk rymdkrautpsyk är förstås – i nådens år 2016 – inte särskilt uppseendeväckande. Däremot är Rocket Recordings fingertoppskänsla något att skriva hem om.
Stockholmskonstellationen Josefin Öhrn + The Liberation, vars kärna utgörs av Josefin Öhrn och den gamle Mouth-medlemmen Fredrik Joelson, såg dagens ljus 2011. Fyra år senare, efter en handfull singlar på egna Gone Beyond Records, fullängdsdebuterade de med »Horse Dance« på just Rocket Recordings.
Till skillnad från tusentals och åter tusentals psykskallar fann jag »Horse Dance« aningen vek och velig. Visst innehöll den bra idéer och fina ljud och visst väckte den misstanken om att Öhrn och Joelson hade skivbackar man gärna skulle bläddra igenom. Men den led också en skriande brist på allt vad »en unik röst« och »det lilla extra« heter.
Uppföljaren »Mirage« serverar emellertid det som jag saknat hos Josefin Öhrn + The Liberation på ett silverfat. Från första till sista sekund är den en hyperfokuserad, personlig och obeveklig rymdkrautpsyckkoloss (jag ska snart sluta använda den genrebeteckningen, jag lovar) och den glöder extatiskt rött. »The State (I’m In)« låter som ett möte mellan Faust-dängan »Krautrock« och ? Mark and The Mysterians. Systerlåtarna »In Madrid« och »Rainbow Lollipop« tar med Suicide ut i Hawkwinds världsrymd. »Rushing Through My Mind« är den bästa vaggvisan som Neu aldrig skrev. »Sister Green Eyes« är Airs »Sexy Boy« filtrerad genom Mellanösterns mest romantiska radioprogram…
Med andra ord kan jag plötsligt inte få nog av Josefin Öhrn + The Liberation och jag älskar det. Fortsätter de så här kommer de snart att bli klassade som knark.
Den enda frågan som återstår nu är »När kommer Rocket Recordings att sajna den svenska rymdkrautpsykgruppen The Janitors?«.
Relaterat

Sommarens bästa resa
Roky Erickson