Farsta: Efter kalaset
6
av 10
  • Artist
  • Farsta
  • Album
  • Efter kalaset
  • Bolag
  • BMG/Border


Punkveteraner gör en helt okej och lite lagom lågmäld rockplatta som, enligt Johan Apel Röstlund, aldrig riktigt tänder till.

Den svenska punken föddes bland miljonprogrammen längs gröna linjen söderut på Stockholms tunnelbanenät. Sömniga förorter som Högdalen, Rågsved och inte minst Farsta sattes på kartan i ett Sverige som långsamt höll på att hämta sig från den plakatpolitiskt präktiga proggen med huvudsäte i Göteborg och skivbolaget Nacksving.
Punken var något annat. Politiskt befriad från såväl dogmatism och det naiva flörtandet med dåtidens öststatsdiktaturer som den ideologiskt strikt styrda hierarki som rådde inom delar av proggeliten. Punk i skarven mellan sjuttio- och åttiotal var ett långfinger i ögat på stelbent svensk byråkrati, det alltmer påtagliga klassamhället och 68-generationens akademiskt luddiga drömmar om revolution. Ett uppbrutet elskåp, trummor och en gitarr kunde räcka för att samla hundratals uttråkade ungdomar i Rågsveds centrum till en gerillakonsert där alla som ville fick vara med. Så har det åtminstone beskrivits i de populärkulturella historieböckerna.
Nu har punkarna från förr blivit vuxna, och några av dem återfinns i »supergruppen« Farsta. De gamla kompisarna Hasse Edström och Gunnar »Gurra« Ljungstedt med rötter i Grisen Skriker respektive Ebba Grön träffades på en fest för några år sedan och bestämde sig för att börja lira ihop.
Resultatet låter ungefär som förväntat. Som när tusentals andra vuxna män bestämmer sig för att göra sin grej en gång till utan att riktigt förstå att tiden hunnit ikapp. Debutalbumet »Efter kalaset« är en helt okej och lite lagom lågmäld rockplatta som aldrig riktigt tänder till. Inledningsspåret »Kung av mörker«, som släpptes på bandets första EP redan i december för ett år sedan, är precis som titeln anger en vemodigt vacker och trasslig historia. Resten av skivan är lite för jämngrå för att nå hela vägen fram. Farsta, som även består av Peter Helleday, Daniel Lagerlöf och Pelle Andersson, borde kanske ha kapat några spår och satsat på ytterligare en EP i stället.
Relaterat

Skräpkulturens livräddare