»Jag skryter inte, jag försöker bara vara ärlig«


John Lydon vill ha upprättelse och respekt. (Ur Sonic #58, juni 2011.)

John Lydon kan inte vänta på att få spela i Sverige igen.

Trots att då det senast begav sig, med Public Image Ltd på festivalen Putte i Parken i Karlskoga förra sommaren, regnade och var glest framför scenen.

– Spelningen förra året är bland de bästa vi gjort någonsin. Alla som var där gjorde den kvällen till något alldeles extra, slår Lydon fast från hemmet utanför Los Angeles.

En intervju med Lydon handlar just om att Sex Pistols och PiL:s legendariske frontman slår fast olika saker. Mina frågor bryr han sig mindre om, i stället bjuder han som skrämde slag på världen under namnet Johnny Rotten på livsvisdomar om det mesta och lite till.

Här är ett axplock av hans åsikter om…

 

ATT STÅ PÅ SCEN

– När man respekterar dem man arbetar med blir resultatet fantastiskt. I dag finns det ett starkt förtroende mellan oss i PiL på scen, eftersom vi gillar varandra även när vi kliver av. Jag har fått le åt eländet som skett uppe på scen i trettio år nu. Knivhugg i ryggen och ett ständigt strul. Men det är borta nu. Jag har aldrig trivts bättre än jag gör i dag.

 

ATT FÖRBEREDA SIG INFÖR EN SPELNING

– Man måste vara fullt rustad mentalt och medveten om sina svagheter. Det är en lärorik process att konstant förbättra sig själv. Med PiL har jag haft tretusen människor i publiken som konstant buat åt mig. Det var fantastiskt! Man får inte vara så känslig att man tar det personligt varje gång. De kanske buar för att de är rädda för dig och för förändring.

 

SEX PISTOLS

– Alla missuppfattar vad Pistols handlade om. Det som skrämde samhället mest var hur knivskarpa och sanna texterna var. De var för sanna. Media hakade upp sig på att vi var fula i mun. Men det var inget fult med det vi sa. Det var bara det att vi pekade finger åt obekväma håll. Jag tror inte att någon myndighet eller någon i en maktposition på den tiden kunde motbevisa mina argument. Alltså vann jag den matchen. Jag skryter inte, jag försöker bara vara ärlig.

 

MUSIK OCH POLITIK

– Allt man gör i livet är politiskt. Men till skillnad från The Clash ville jag inte göra slogans av mina politiska argument. För mig är politik något väldigt personligt.

 

DROGER

– Droger ska aldrig utnyttja dig, men du kan gärna utnyttja droger. Du måste veta vad du håller på med. Och så länge du inte är insatt i för- och nackdelar med allt du ger dig in på kommer du att misslyckas. Och bara dårar misslyckas.

 

INFLUENSER

– Musik är en väldigt delikat regnbåge och jag gillar alla färger i den. När man har hittat sin egen röst behöver man inte bry sig om andra influenser. Det kan man hålla på med när man är riktigt ung.

 

ATT PRODUCERA MUSIK

– Om en gitarrist eller någon annan musiker inte hittar rätt känsla de tre–fyra första försöken, gå vidare. Annars försöker man tvinga fram något som inte finns där. Ibland kan misstag faktiskt vara bättre än vad man först ville komma åt. Tricket är att spela misstagen en tredje och fjärde gång.

 

SIN OTACKSAMMA ROLL SOM PIONJÄR

– Skojarna som håller på i dag har ingen aning om vem som var först. Pistols slog in så många dörrar och PiL fortsatte med det. Det är synd att många band som kom efteråt slog igen dörrarna rakt i ansiktet på oss, helt utan respekt. Det finns några få band jag uppskattar, men alla andra vill inte låtsas om den stora del vi hade i att musikhistoria skapades. Det är upprörande.

 

MUSIKPRESS

– Man ska komma ihåg att musiktidningar skulle upphöra att existera om skivbolagen slutade annonsera. Det gör dem opålitliga. Alla intervjuer och artiklar i musikpressen är partiska. Om du ska basera din skivsamling på det som musiktidningar skriver om kommer det gå snett för dig. Du borde köpa allt som de inte skriver om.

 

HUR PUNKEN MISSUPPFATTAS

– De flesta missar helt och hållet vad punken handlade om. Jag älskade Ramones, men inte fan var de punk. Och stackars gamle Iggy. Jag känner honom väl, men det är en massa journalister som menar att han är punkens gudfader. Herregud, det är skrattretande. Jag blir enormt sårad när någon själ min egen historia mitt framför ögonen på mig.

 

VIKTEN AV ATT PLUGGA

– Kunskap är det enda som är gratis. Om jag inte ansträngt mig i skolan hade jag aldrig kunnat skriva alla låtar som jag gjort. Ju mer som du kan trycka in i hjärnan desto bättre. Att hänga ute i gathörnen och röka är inte en lösning!

 

LYSSNA PÅ!

 

Text: Pierre Hellqvist

 

SEX PISTOLS

Never Mind the Bollocks

Virgin, 1977

Rock’n’roll har aldrig varit lika långt upp i ansiktet, aldrig irriterat så många och aldrig förkroppsligat kaos i samma utsträckning som Pistols enda riktiga album, på flera plan, klarade av.

PUBLIC IMAGE LTD.

Metal Box

Virgin, 1979

Skrämmande och obekväm men samtidigt lockande och dansant, när den släpptes en förgiftad föraning om en historielös framtid. I dag känns skivan som det definitiva postpunkdokumentet. Keith Levenes gitarrspel är en upplevelse i sig.
Relaterat

Skräpkulturens livräddare