Benjamin Booker: Witness
6
av 10
  • Artist
  • Benjamin Booker
  • Album
  • Witness
  • Bolag
  • Rough Trade/Playground


Musik som borde kunna kännas mer än vad den gör.

Debutalbumet från 2014 levde inte riktigt upp till all hajp. Benjamin Booker är tvivelsutan en cool katt, rejält musikaliskt driven och därtill begåvad med en röst som andas såväl desperation som attityd.

Allt det där hindrade dock inte att en som lyssnare lämnades med känslor av att det där lilla extra saknades. Tänker mest på det vi känner som låtar, i alla fall om vi undantar stänkaren »Have You Seen My Son?« och southern soul-strykaren »Slow Coming«, men även en sista avgörande musikalisk punch.

Förhoppningar fanns på »Witness« att uppföljaren skulle kunna lösa upp knutarna.

Men… njae.

Det finns så klart en del att gilla. Som det här att skivan är mer koncis och därtill snärtigare producerad. Det låter bättre, det låter mer angeläget. Mycket hjälpt av lite mer genomarbetade arrangemang. Booker rör sig alltjämt och alltmer obehindrat mellan blues, soul, rock’n’roll, gospel och garagefuzzat fräs. I det Mavis Staples-gästade titelspåret, coolt spatserande »The Slow Drag Under« och stråkutsmyckade singelballaden »Believe« utmynnar allt detta i något du ingalunda vill stänga av. Men det är tveksamt om det räcker när så mycket annat ger dig för lite anledning att återstifta bekantskapen med skivan. Alltsammans blir lite för väntat, ingenting riktigt känns.
Relaterat