ARKIVRECENSION Delta 5: Singles & Sessions 1979–1981
10
av 10
  • Artist
  • Delta 5
  • Album
  • Singles & Sessions 1979–1981
  • Bolag
  • Kill Rock Stars/Border


Josephine Olausson om en samling postpunkperfektion. (Ur Sonic #28, april 2006.)

En topp tre-lista över tidernas bästa presenter jag har fått ser ut ungefär så här:  

1. En Ipod.  

2. En badge med The Slits.

3. En singel med Delta 5.

Jag kommer inte att kunna skriva en nykter recension av samlingen som följt med mig på varje promenad den senaste månaden. Delta 5 har varit en viktig del av mitt liv så länge att det är omöjligt att plötsligt lyssna med kritiska öron. Varenda gång jag har lekt förfest-DJ hemma i lägenheten under de senaste tolv åren har »You« varit ett givet inslag. Chicks On Speed blev intressanta när jag hörde att de hade gjort en cover på »Mind Your Own Business«. När jag väntar finfrämmat brukar jag se till att omslaget till singeln »Try/Colour« står lite diskret synligt i skivhyllan.  

Det är förstås ingen slump att Kill Rock Stars väljer att ge ut samlingen »Singles & Sessions 1979 –1981« i år. Här hittar man oåtkomliga sjutummare och Peel-sessions. Saker som man kan spendera många vakna nätter och dyra pengar för att lägga vantarna på. Postpunken fortsätter mot alla logiska odds att vara het. Horder av människor där ute är förstås beredda att spy vid tanken på ännu ett band i Gang Of Four-skolan. Jag är inte en av dem. Sorry.  

Ibland önskar jag att slingrigt studsiga basfigurer, infallsgitarrer och stifft dansanta trummor inte triggade min hjärnas lustcentrum varenda gång. Önskar att jag vore mindre förutsägbar. Men, jag kan inte låta bli att bli knäsvag när jag hör Ros, Julz och Bethan sjunga enkla, repetitiva melodier unisont till en bakgrund av 1979 –1981.  

Jag är sorgligt fast i det förflutna och jag gillar det.
Relaterat

Det du inte kan beskriva
Bättre sent än aldrig
Regina Spektor