Saint Etienne: Home Counties
8
av 10
  • Artist
  • Saint Etienne
  • Album
  • Home Counties
  • Bolag
  • Heavenly/PIAS/Border


En skiva du vill krama.

Åren då de hade radiohits och var flitigt omskrivna i den trendängsligaste pressen ligger långt bakom Saint Etienne, men trion har – till skillnad från de flesta andra brittiska band som slog igenom i början av nittiotalet – aldrig slutat göra intressant musik. Bob Stanley, Pete Wiggs och Sarah Cracknell är helt enkelt alldeles för nördigt intresserade av musik för att sluta söka efter framåtrörelsen och det genreöverskridande elementet som finns i nästan all bra popmusik. Redan från starten var deras i grunden så brittiska pop mixad med inslag från franska chansons, sextiotalets girl group-sound och inte minst dansmusikens rytmer. Och på den vägen har bandet fortsatt. De som älskade Saint Etienne för lättgnolade och sofistikerade hits som »Nothing Can Stop Us« och »He’s on the Phone« från tiden strax innan britpopen sopade bort allt vad finess hette, de kommer alltså att känna igen sig i det bjussigt välfyllda nya albumet. Med detta inte sagt att inget har hänt i camp Saint Etienne.

Skivans textmässiga tema är trakterna kring hemstaden London, därav titeln »Home Counties«, men musikaliskt rör sig låtarna från easy breezy rivierapop med en touch av söta paraplydrinkar via det lite ösigare gänget på dansgolvet och vidare in i mer eftertänksamma känslolägen. Det är oavbrutet engagerande och överraskande, trots att det alltid och utan undantag låter som Saint Etienne. Vilket är något av en bedrift i sig faktiskt. Summa summarum är »Home Counties« en perfekt sommarskiva som är så charmerande att man mest av allt vill krama den.

 
Relaterat