LÅTEN The Fresh & Onlys: Wolf Lie Down


Den hårfina linjen mellan att kunna motivera ett agerande och att försöka komma på ursäkter till detsamma.

Det kan vara en hårfin linje mellan att tänja på gränserna och att tappa orienteringen helt. Mellan där en viss livsföring är såväl rolig som just då kanske helt nödvändig och där den övergår till att mest vara en uppvisning i tragik. Mellan att kunna motivera ett visst agerande och att ständigt försöka komma på ursäkter till detsamma.

Vet verkligen inte alls om det är ur den här sortens frågor som »Wolf Lie Down« är sprungen ur, även om somligt talar för det. Det är dessutom en av de där låtarna där det är tveksamt om du egentligen vill veta vad texten betyder eller försöker säga. Mycket av dess storhet ligger ju i den spöklika gåtfullheten; »I wake up in a hole/with the sun behind me«.

»Wolf Lie Down« är första singeln från The Fresh & Onlys kommande sjätte album. San Francisco-duons garagerock är sig lik i stort men det är tveksamt om den någonsin tidigare har låtit så här bra, så här övertygande psykotisk.

Signalerna som sänds ut är aningen dubbeltydiga. Melodin är smittsam, närmast sorglös, musiken driven och potent även om stegringen mot senare delen och inte minst det plötsliga slutet möjligen indikerar att en kulmen snart är nådd – styrkt av att berättarjaget tampas med demoner som kanske väl länge har fått operera bortom kontroll; »I never want to risk my life/for freedom«.

Det kan vara en hårfin linje mellan att leva livet fullt ut och att gradvis men omedvetet målmedvetet förlora det.

 

The Fresh & Onlys-albumet »Wolf Lie Down« släpps 25 augusti. Den 4 november spelar de ihop med The Lemon Twigs på Fritz’s Corner tjugoårsjubileum på Kägelbanan i Stockholm.
Relaterat