Hjärta i sin hjärna
Foto: Björn QvarfordtInhopp hos Ison & Fille, omsjungen av Lorentz, ett par egna jättehits. På kort tid har Madi Banja gått från okänd till att bli en kraft att räkna med. Gustav Gelin hälsar på i studion vid färdigställandet av debut-EP:n. (Ur Sonic #84, oktober 2015.)

»De behöver mera Banja i sitt liv

Fråga Madi Banja, inga problem«

 

När hyllade rapartisten Lorentz nämnde sin vän på en av fjolårets allra största hits »Där dit vinden kommer« var det nog bara de allra mest inbitna som förstod vad han pratade om.

I dag, drygt ett år senare, har Madi Banja passerat fyra miljoner lyssningar på Spotify på blott två släppta låtar. Debutsingeln »Inga problem« och duetten »Du och jag« med just Lorentz.

Om man rör sig i rätt världar är det lätt att få känslan av att hela svenska folket älskar Madi Banja. Hela sommaren har hans refrängrader om »hjärta i min hjärna, pengar i min ficka« både vält dansgolv och citerats i Twitter-flöden.

Nu i slutet av oktober ska det äntligen komma nytt material. En EP med fem låtar släpps på Sony, genom den egna etiketten Let’s Make That Happen.

– Vi har hängt här i en månad, nästan varje dag. Söndagarna och varannan helg när jag har min treårige son jobbar jag inte, annars är vi här jämt, säger Madi Banja när vi träffas i den lilla studion i en källarlokal i Vasastan i Stockholm bara några veckor innan EP:n ska släppas.

Han halvligger i en fåtölj i studion, med tejp över sitt högra ögonbryn efter en liten incident helgen innan, medan producenten Vittorio »Vito« Grasso spelar upp de fortfarande ofärdiga låtarna. Det är ny musik, nya ljudbilder, men ändå omisskännligt Vito Grassos futuristiskt fluffiga produktion och Madi Banjas helt egensinniga röst som rör sig mellan sång och rap på ett språk som bara han själv äger.

Där finns den mäktigt filmiska »Hollywood«, som Vito hävdar är Lorentz favoritlåt på EP:n. Där finns den bitterljuva »Gå på tå« som samplar orgelslingan från Daft Punks »Veridis Quo«, vilket samtidigt är en hommage till vännen Alexis Weak som hade samma sampling på sitt första mixtape.

Och där finns den edm-doftande »Nynäsvägen«. En låt med så stark hitkänsla att det skulle förvåna mig mycket om den inte ligger högt på listorna före jul.

Titeln syftar på motorvägen söderut från Stockholm, genom de delar av Söderort där de båda växte upp. Vito i medelklassområdet Enskede och Madi på andra sidan vägen, på gårdarna i Enskededalen.

– Det är en banger, säger Vito. Man vill ju ha något som går bra på radio också. Med det sagt är vi inte alltför cyniska och försöker skräddarsy grejer bara för radio.

Men du har lyckats ganska bra med att bli spelad på radio de senaste åren.

– Ja [skratt], man vill försöka behålla sin integritet också. Men jag märker som producent att ju mer jag jobbar desto mer tycker jag om sådant som spelas på radio. Man uppskattar hur proffsigt det är och hur bra melodierna är.

Vito berättar om hur han jobbar med skapandet. Att han kastar bort massor av halvfärdiga låtar för att han tröttnar snabbt på ljudbilden eller tycker att det känns daterat.

Han är odiskutabelt en av Sveriges främsta producenter på tiotalet. Ständigt i framkant när det handlar om att skapa ljudbilder som ingen annan i landet. 2013 vann han en Grammis för produktionen på Lorentz & Sakarias-albumet »Himlen är som mörkast när stjärnorna lyser starkast«. Och i fjol tog Lorentz »Kärlekslåtar« hem priset som årets hiphop/soul-album.

Nu sitter Vittorio Grasso framför datorn i Vasastan-studion och letar igenom hårddisken efter rätt versioner av låtarna på Madi Banjas kommande EP.

Till slut hittar han »Sahara Hotnights« också. Medan han spelar den sittdansar Madi, skrattar bubbligt och sjunger med högt till sitt eget rim »Jag ba vakna upp såhära, hitta vatten i Sahara«.

– Madi har en så sjukt annorlunda approach till språket, säger Vito.

De har känt varandra sedan tonåren och Madi beskriver Vito som familj, som en bror. Under perioder när livet varit extra svårt har Madi fått bo hemma hos sin producent och vän.

 

Det är ett händelserikt liv som Madi Banja har hunnit med under sina tjugonio levnadsår. Ett liv som tagit honom till platser som Kalifornien, Gambia, Göteborg, Zürich och Enskededalen.

Han föddes i Gambia 1986 och växte upp med sin mormor i det västafrikanska landets största stad Serekunda.

Tretton år gammal flyttade han till sin mamma i Sverige, mitt i mörka vintern. En stark kontrast. Han förstod inte mycket först. Den uppmärksammade textraden om att han lärde sig svenska från TV-serien Skilda världar är delvis sann.

– Ja, det stämmer, men det var genom annat också. Vita lögner, Bolibompa, Homer Simpson, Lugna favoriter, säger Madi när vi har blivit ensamma i studion och han börjat berätta om hur det var att komma till Sverige.

– Jag var inte så intresserad av att lära mig svenska i början, för jag tyckte att det var svårt och jag var ganska envis. Jag ville ha rätt och blev sur när det inte stämde. Jag bråkade om min svenska med min andraspråklärare många gånger i början. Jag ville översätta direkt från engelska, men hon sa att det inte gick. Då blev jag irriterad. Efter ett tag tänkte jag att jag måste skärpa mig och acceptera att lära mig.

Madi började skolan i nionde klass och gick den årskursen två gånger om, för att vara förberedd för gymnasiet.

– Det tog kanske sex månader innan jag vågade prata svenska och göra fel även fast folk garvade åt mig. Att lära mig prata ordentligt tog kanske två–tre år.

I dag talar han fyra språk flytande. Förutom svenska även de båda språken från sitt hemland, wolof och mandinka, samt engelska som är officiellt språk i Gambia. Hans svenska texter har fått stor uppmärksamhet, för egensinniga uttryck och annorlunda ordföljder.

Jag undrar om det faktum att han har tre språk med sig från barndomen gör att han fått ett större, friare ordförråd rent generellt. Att han tänker bredare, även när han pratar och skriver texter på svenska.

– Ja, om något låter rimligt för mig i mitt huvud testar jag alltid och ser om det stämmer eller inte, säger Madi Banja. För hur ska jag veta det annars? Antingen blir det rätt eller fel, det är inte värre än så. Jag vågar mycket med språk. Och du förlorar bara om du inte vågar.

Hur kom du på uttrycket »hjärta i min hjärna«?

– Jag vet inte. Jag bara kommer på saker. Jag är ganska spontan. Jag pratar först och sedan tänker jag.

 

I Enskededalen träffade han inte bara Vito utan också grannen Adrian Lux (i dag hyllad houseproducent) och Alexis Weak (numera rappare och filmregissör) som brukade hänga på gårdarna under ungdomsåren. Killarna har alla blivit framgångsrika på olika sätt inom musiken och umgås stundtals än i dag, berättar Madi.

– Vi träffas så mycket som möjligt. Vi är boys och känner varandra sedan vi var små. Alla är ju upptagna och gör sina grejer, men så fort det finns tid träffas vi.

När Madi Banja hade gått ut gymnasiet började han känna att det var dags att röra på sig och se världen. Han flyttade till USA för att plugga, spela fotboll och jobba extra som fritidsledare. Efter tre år i Kalifornien kom han hem till Sverige igen. Han ville läsa freds- och konfliktforskning på universitetet och kom in i Göteborg, men efter problem med CSN var han tvungen att ta ett jobb på Volvo i Torslanda i stället.

– Jag jobbade som montör på fabriken, berättar Madi.

– Det var min fetaste lön någonsin. Jag fick typ tjugotre lax efter skatt. Det var nice, men att stå vid rullande band är inte det enklaste. Det krävs fokus, man måste vara på tårna hela tiden och ha koll. Det var väldigt lärorikt. Om man klarar av det kan man klara sig var som helst.

Efter sex månader på Volvo återvände Madi till Stockholm, bara för att känna sig rastlös igen. Den här gången bar det av till Schweiz.

– Jag hade aldrig varit i Zürich tidigare, men jag var nyfiken och ville upptäcka nya saker. Jag kan inte fatta att det tog så lång tid, att jag aldrig åkt dit förut. Det var det finaste landskap jag någonsin sett. Helt bananas liksom!

Madi bodde hos en kusin och fick jobb i garderoben på en nattklubb, men saknade giltiga papper för att stanna kvar i landet och vände hem till Stockholm igen.

Hur kommer det sig att du har flyttat runt så mycket?

– När jag har det jobbigt i livet, när jag vill något annat än det jag har, då måste jag flytta på mig för att hitta mig själv. Sitter man på samma ställe kommer man aldrig komma någonstans. Man måste röra sig för att utvecklas. Man behöver inte se världen från ett fönster när man kan stå på taket, utan begränsningar.

Är du rastlös?

– Ja, jag är ganska rastlös. Jag vill hela tiden vidare. Jag gillar att ha lugn och ro också, bara slappa och inte göra någonting, men det kommer inte ta mig någonstans. Det är skönt, men det är inte produktivt.

Har du höga ambitioner?

– Ja, absolut. Om jag bara slappat i ett par dagar får jag ångest. Då måste jag springa, inte gå, för att hinna ikapp allt. Jag får ångest när jag inte gör något produktivt.

 

I Zürich hände något med Madi Banja som skulle förändra mycket av hans liv. Under promenader i skogen började han sjunga för sig själv.

– Jag gick i skogen och sjöng för mig själv. Det var en bra plats. Där stör jag inte någon och ingen skulle tro att jag var galen. Träden klagar inte. Man kan skrika hur mycket man vill. Där märkte jag att jag kunde sjunga.

När han sedan kom hem till Stockholm igen flyttade han in hos Vito och träffade Lorentz under inspelningen av »Kärlekslåtar«.

– Jag testade lite på micken, freestylade bara. Men de gillade det.

De blev snabbt vänner och i dag hyllar Madi Lorentz som en av sina stora förebilder tillsammans med gamle vännen Alexis Weak.

– De är mina största inspirationer. Alexis texter får mig att häpna. Och Lorentz, hans swag, hans mojo! Ingen är så där. Och så Vito. Det finns bara ett ord: fucking genious!

Madi har alltid varit musikintresserad, men tidigare tyckte han inte alls om att stå i rampljuset.

– Det var inget alternativ för mig. Jag försökte inbilla mig själv att inte göra det. Men nu ser jag det som en begåvning som jag måste uppskatta och utveckla, i stället för att hålla mig undan. När jag bestämde mig för att ta det på allvar blev jag av med den där skräcken för rampljuset. Nu finns det ingen återvändo.

Hur kom du över den skräcken?

– Jag tänkte bara att antingen gör jag det eller så gör jag det inte. Och om jag ska göra det tänker jag inte göra det halvt. Då är det all in.

 

Medan Madi Banja freestylade på skoj höll Vito parallellt på att producera Ison & Filles låt »Länge leve vi«. Den smått ikoniska duon fick höra demoinspelningen och tände på den okända rösten så mycket att de bad honom sjunga hooken i refrängen på vad som skulle komma att bli en av fjolårets allra största hits.

– De hörde min första tagning på »Inga problem« från Vitos källare och ville ha med mig. Jag hade aldrig träffat dem, men hört de- ras musik så klart. Den har sålt platina nu. Det är nice.

När Madi till slut släppte debutsingeln »Inga problem« i november i fjol blev genombrottet lika omedelbart som stort. I dag har den snart tre miljoner spelningar på Spotify. Han har hyllats i flera stora medier och de få gånger han uppträtt live har köerna ringlat långa till klubbarna.

– Det känns otroligt skönt att få ett erkännande för sitt jobb. Någonting man tycker är kul att göra och vill bli bättre på, men som folk uppskattar. Det finns inga ord som kan beskriva det. Jag har det här egot i mig som ibland säger »Visst Madi, du är så jävla grym!«, men samtidigt sitter jag och tänker: »Nej, du är inte hälften så bra som du kan vara. Du har precis börjat. Käften bara och fortsätt jobba! Du är keff!«

– Alltså, jag pratar med mig själv, precis så där. Jag vet att jag kan bli så mycket bättre än vad jag är. Jag är glad och tacksam, men jag är inte nöjd. Det finns mycket att lära, mycket att göra.

Vad är det viktigaste som du vill säga med din musik?

– Det jag vill säga med min musik är att det är okej. Det är okej att vara rädd. Det är okej att vara glad. Det är okej att vara sig själv. Det är okej att våga. Stå för det du gör. Det finns inget rätt eller fel, det beror på vilken sida du är på. 

 

RÖSTER OM MADI BANJA

 

Lorentz

– Han inspirerar mig varje dag. Han har fått mig att vilja göra mer. Vi har så kul tillsammans. Har älskat honom sedan första gången vi träffades. Han är fett fin, fett rolig. Tänker på ett helt eget sätt. Han har så mycket känslor. Det är real så fort han börjar sjunga. Och han har ett helt eget uttryck.

 

Alexis Weak

– Madi har betytt allt för mig. Han är en ren kraft av positiv energi som alltid smittar. Det som gör honom så speciell är att det inte finns något filter mellan lyssnaren och känslan han förmedlar. Jag vet ingen annan som kan berätta så mycket med så få ord.

 

Amir Sela, Creative manager Sony

– Madi är definitionen av «utanför boxen« för mig. Sättet han är på är obeskrivligt, det måste upplevas. Jag tycker att han har utvecklats väldigt mycket under den korta tid han hållit på med musik. Han har lärt sig gamet väldigt snabbt och är nu proffsig i sitt bemötande av både media och bransch. Sedan gillar han som många andra rappare att byta nummer ofta och sova länge, men det är tur att jag vet var han bor. Jag och Madi har inte bara en jobbrelation, vi är även grannar nu och han kommer över varje dag och hänger. Vi lagar mat och chillar, en sådan granne jag alltid har drömt om.
Relaterat

Hiphopens vardagsrealism