J Hus: Big Conspiracy
7
av 10
  • Artist
  • J Hus
  • Album
  • Big Conspiracy
  • Bolag
  • Black Butter/Sony


J Hus är ingen oförglömlig emcee, men produktionen på hans andra album gör skivan ändå värd att bekanta sig med.

Brittiske rapparen och modellen J Hus vandrar runt London beväpnad med kniv. Hans fiender är på jakt efter honom. Efter att nästan ha blivit tagen av daga tar han det säkra före det osäkra och beväpnar sig, vilket i förlängningen innebär en fängelsedom. En omskakande erfarenhet som är kärnan i »Big Conspiracy«, uppföljaren till den hyllade debuten »Common Sense« som kom för något år sedan.

Där debuten var lekfull och bitvis utan riktning är det nya albumet betydligt mer linjärt och skarpare i kanterna. Det är kort och gott en skildring av ett smärtsamt inträde i vuxenlivet. J Hus berättelse skiljer sig sorgligt nog inte så mycket från andra i genren, den präglas av utanförskap, våld, rasism och skruvade konsekvenser av den där sociopatiska kanariefågeln som obönhörligt lockar ner i riktning mot giftångorna (sociala medier). För visst var det ett gängtecken han gjorde där på bilden som spreds från sjukhussängen?! Ryktena frodas till allas olycka.

Precis som på debuten har J Hus ett begåvat kreativt team bakom sig, även denna gång utgörs det av Jae5, TSB och IO som slår in den klassiska tvåaktsberättelsen i en intressant och väldigt behaglig musikalisk förpackning som mjukt fogar samman influenser från reggae till amerikansk rap via afropop. Den oemotståndliga funken som uppstår i den ekvationen är också största behållningen med »Big Conspiracy«, för trots en behaglig röst hör J Hus dessvärre inte till de mest framstående av emcees som musikvärlden har att erbjuda i dag. I hans värld blir 2 + 2 alltid 4, ofta i versaler dessutom – ibland är man nära att börja nynna »Do-Re-Mi« för sig själv.

Men mot bakgrund av produktionen framstår det ändå som en ganska charmig skavank. Sina dystra historier till trots plockar J Hus och hans gäng drivor av stilpoäng med snygg, omsorgsfull produktion och bra gästspel, inte minst i »Repeat« (bara att bjuda in Koffee ger plus), »Must Be« och »Play Play«.
Relaterat

Bas gillar hörn