Magnus Carlson: Den långa vägen hem
5
av 10
  • Artist
  • Magnus Carlson
  • Album
  • Den långa vägen hem
  • Bolag
  • Amigo/Cosmos


Jenny Bergquist har alltid trott att Weeping Willows-sångaren är kapabel till att greja allt. Hon tvingas inse att det kanske inte helt stämmer.

Ända sedan jag för tjugo år sedan hörde Weeping Willows för första gången och omedelbart förtrollades av sångaren Magnus Carlsons känslostarka röst har jag med en dåres envishet hävdat att Carlsons röst kan klara av alla sorters musik och få det att låta bra. När jag nu motvilligt tvingas inse att jag har haft fel är förvirringen och frustrationen total. Jorden skälver till, banor rubbas, mattor rycks undan.
Att Carlson är en musiknörd av bästa märke vet alla som följt hans karriär, och att han väljer att göra ett album med fötterna stadigt placerade på northern soul-dansgolvet är inget stort utropstecken i sig. Skivan är en mix av låtar från hans medverkan i Så mycket bättre, northern soul-favoriter som getts svensk text och nya spår som skrivits ihop med Anders Lewén. Vad som är vad kan nog vara svårt för den oinvigde att gissa, för rent produktionsmässigt håller det ihop väl. Kanske lite för väl, då låtarna har en tendens att passera förbi utan att lämna något större avtryck.
Musikhistorien är full av bra album som har grundat sig i kärleken till en viss musikgenre, men det blir problem när både covers och nyskrivna låtar i stort sett ligger sked med sina inspirationskällor. Och riktigt problematiskt blir det – som sagt – när det visar sig att Magnus Carlsons röst inte alls är den multitalang jag inbillat mig, och bitvis känns direkt ansträngd och obekväm i den miljö där den har placerats.
Det går inte att tvivla på att det här är ett kärleksprojekt och därför är det synd att resultatet inte erbjuder något mer unikt, något som känns speciellt för just Magnus Carlson. Det är absolut inget fel med att vilja hålla sig nära ett sound som man bär med sig både i hjärtat och överfulla skivkassar, men det lämnar tyvärr inte så mycket utrymme för en personlig prägel.
Relaterat

Det du inte kan beskriva
Regina Spektor
Fri till slut