Fem Luke Elliot-favoriter


Sverige-aktuell sångare om musik han omöjligen kan kringgå.

Den som gillar intensiv singer-songwriterrock med rikliga mängder drama och svärta har en hel del att utvinna hos Luke Elliot, den New Jersey-sprungne sångaren som funnit framgång i Norge och sakta men säkert börjat göra sig ett namn även i Sverige och på andra håll. I en Aftonbladet-krönika skrev Per Bjurman: »Han skapar för­tätade, ofta rent filmiska, stämningar i sina katedraler till kompositioner – och den förmågan accentueras på scen.«

Inför veckans trio av sverigespelningar bad vi Luke göra en lista på valfritt tema, och det utmynnade i en lista på musik den trettiofyraårige eleganten återkommit till vid färdigställandet av nya albumet som släpps tidigt nästa år.

– Hela året har jag varit fullt upptagen med att skriva nytt material, säger han. I regel försöker jag låta bli att lyssna på musik medan jag skriver så det inte slutar med att jag snor saker, åtminstone inte alltför tydligt. Så när jag väl lyssnar brukar det bli sådant jag är bekant med sedan länge eller musik som rejält skiljer sig från det jag själv gör, allt för att undvika intressekonflikt.

 

The Carter Family

– Ligger egentligen kanske lite för nära mitt eget men jag har bara inte kunnat hålla mig ifrån deras katalog. Bland det bästa med deras låtar är att du slås av hur många du faktiskt känner igen utan att ha hört dem tidigare. I den bemärkelsen påminner de lite om den grekiska mytologin: de är en del av dig utan att du någonsin har introducerats för dem.

 

Nina Simone

– Allt hon har gjort får världen att kännas lite mindre motbjudande.

 

The Notorious B.I.G.

– »Ready to Die« är ett mästerverk. Jag begriper inte hur det är möjligt att göra en skiva som är så bra, men han klarade det. Det är ett album som jag har lyssnat på ända sedan jag var tonåring och fortfarande låter det helt fantastiskt varje gång.

 

Funkadelic

– Min storebror fick mig att upptäcka George Clinton när jag var runt fjorton, och jag har lyssnat ända sedan dess. På sistone allra mest på »Standing on the Verge of Getting It On«.

 

John Coltrane

– I likhet med Nina Simone får allt han har spelat in mig att få lite bättre. Har aldrig hört något med honom som inte har berört mig på djupet. Hans musik är en urkraft. ■

 

Luke Elliot spelar på Nalen i Stockholm 11 oktober, Pustervik i Göteborg 12 oktober och Folk å Rock i Malmö 13 oktober.

 

Nya singeln »Somebody’s Man«

 

Två år gamla videon till »Trouble«
Relaterat

Mick Jagger
Det du inte kan beskriva
The Hives