Bill Callahan till Sverige! Tävling!


Chans att vinna biljetter till Göta Lejon respektive Pustervik.

Den som väntar på något gott väntar förslagsvis till den 14 juni. Då släpper nämligen Bill Callahan ett nytt album, det första på sex år (om vi exkluderar dub-exkursionen »Have Fun with God« och scendokumentationen »Bill Callahan Live at Third Man Records«). Det är betitlat »Shepherd in a Sheepskin Vest« och är inte vilken skiva som helst utan ett lika vindlande som personligt dubbelalbum innehållandes tjugo låtar, varav en heter något så frestande som »The Ballad of the Hulk«. Och det vi har förhandshöra av detta verk, kanske inte minst »Watch Me Get Married«, bådar mycket gott.

Som de flesta av er känner till slog Callahan igenom på nittiotalet under aliaset Smog. Inledningsvis som en högst egensinnig lo-fi-trubadur, även om det med tiden utvecklades till något mer komplext och oberäkneligt – om än alltid omisskännligt Callahan – på smärre indierockmonument som «Wild Love« (1995), »Red Apple Falls« (1997) och »Knock Knock« (1999). Sedan 2007 använder han sitt eget namn. 2009 års unisont hyllade »Sometimes I Wish We Were an Eagle« torde vara hans magnum opus så här långt. När plattan i slutet av samma år placerade sig tvåa på Sonics årsbästalista skrev vi bland annat: »Erfarenheter, klokskap och den sorg som kommer av att ha sett och lärt tar kanske olika lång tid att få fäste beroende på person och liv. I likhet med alla oss andra närmar sig Callahan slutet, men han lär sig nog snabbare. Albumet andas en säkerhet, en visdom som kryper under skinnet.« (Läs förresten gärna den Tony Ernst-gjorda intervjun från 2011.)

Nästan ännu bättre än allt ovanstående är att Bill Callahan dessutom kommer till Sverige i höst!

Den 12 oktober spelar han på Göta Lejon i Stockholm och den 13 oktober på Pustervik i Göteborg. Hur kul som helst ju. Glädjande nog har Sonic lyckats skaka loss två biljetter (biljetterna släpps annars fredagen den 10 maj) till respektive gig för utlottning. Du har chans att vinna en biljett ifall du till redaktionen@sonicmagazine.com mejlar rätt svar på följande fråga: Vilket amerikanskt rockband handlade det av Bill Callahan utgivna åttiotalsfanzinet Willpower om? (När du skickar in ditt svar ange då även vilken ort du önskar gå på.) [OBS! Tävlingen är nu avslutad och vinnare har dragits.]
Relaterat