Peter Perrett: Humanworld
8
av 10
  • Artist
  • Peter Perrett
  • Album
  • Humanworld
  • Bolag
  • Domino/Playground


Ännu ett starkt soloalbum från den länge uträknade The Only Ones-sångaren.

Efter att ha ägnat en halv livstid åt att knarka kom Peter Perrett helt oväntat tillbaka på banan sommaren 2017. Med sitt första soloalbum någonsin visade The Only Ones tidigare frontfigur att det går alldeles utmärkt att leverera lysande popmusik en bra bit efter sextio.

Plötsligt stod han där igen bakom sina mörka solglasögon uppbackad av Babyshambles-sönerna Jamie och Peter Jr, och sedan dess har sagan bara rullat på med utsålda turnéer och lysande recensioner. Till skillnad från många generationskamrater ur den första eran av punk och powerpop levde han plötsligt på allt annat än gamla meriter.

Det nya var minst lika bra som de två första magiska Only Ones-albumen från slutet av sjuttiotalet.

»Humanworld« är på många sätt den logiska uppföljaren till »How the West Was Won«. Det mesta känns igen. Rösten. Den svarta humorn. Kärleken, både lycklig och olycklig. De småbistra samtidskommentarerna. Inget har egentligen förändrats trots att det har gått drygt fyrtio år sedan »Another  Girl, Another Planet«, en av den brittiska musikhistoriens bästa popsinglar, släpptes.

Visst, riffen i två-tre låtar är bredbenta i överkant och kunde ha sorterats bort. I stället är Peter Perrett som vanligt bäst i de skörare partierna, som inledande »I Want Your Dreams« eller i Lou Reed-pastischen »The Power is in You«.

I en intervju förklarar sångaren att det nog knappast var någon som trodde att han skulle resa sig på nio. De tilltrasslade åren av avgrundsdjupt kaos var verkligen ingen lek. Men nu är han här igen. Musiken och bandet tycks ha fungerat som terapi. Familjen är återförenad, såren läkta och vi har fått två riktigt starka album på lika många år.

Nu är det bara att vänta på att någon bokar honom till Sverige.
Relaterat

Tom Verlaine
Ossler