ARKIVRECENSION Cat Power: You Are Free
7
av 10
  • Artist
  • Cat Power
  • Album
  • You Are Free
  • Bolag
  • Matador


Det mesta är sig likt hos Chan Marshall. Och det är bra, menar Josephine Olausson. (Ur Sonic #10, februari 2003.)

Chan Marshall är en märklig varelse. Hennes blyghet och scenskräck är vida känd. När hon står framför publiken verkar den långa luggen som skymmer sikten vara hennes bästa vän och beskyddare. Ofta känns det som att hon skulele vilja sjunka genom golvet. En konsert med Cat Power, som hon kallar sig, är inte altid en helt trevlig upplevelse; som åskådare drabbas man ibland av en diffus obehagskänsla. Att med nyfikna ögon iaktta någon som verkar vara beredd på att rusa av scenen när som helst känns lite som att titta på porr.

På skiva präglas nästan alltid Chan Marshalls sånger av nedstämdhet, ofta av mörker. Men den där totala skräcken som då och då lyser igenom på scenen hör man sällan mycket av. Snarare låter hennes makalösa röst självsäker, om än sårbar.

»You Are Free« är Cat Powers första skiva med eget material sedan »Moon Pix«, som släpptes för nästan fyra år sedan. 1999 släpptes »The Covers Record«, tidernas mest oumbärliga coveralbum. Många hade nog börjat tvivla på Chans förmåga att skriva egna låtar. Och när rykten om att hemska män som Eddie Vedder, Dave Grohl och Adam Kaspar skulle ha sina stora smutsiga grungefingrar med i leken sällade jag mig till de tveksamma.

Lite i onödan skulle det visa sig när jag nervöst lyssnat mig igenom den knappt timslånga skivan. De nya ingredienserna i Cat Powers värld består främst av svängigt piano, riffrockiga elgitarrer och poprefränger. Som mest udda inslag dyker en trummaskin upp.

Ett par låtar in i »You Are Free« är det lätt att tro att det här är början på en ny era. Men snart upptäcker man att mycket är sig likt; dubbla sångpålägg, akustiska gitarrer och vackra melodier. Precis som förut lyckas Chan Marshall förvandla även den soligaste dagen till en regntung höstkväll. Och jag menar det som något positivt.
Relaterat

Bättre sent än aldrig