Prins från en annan planet – en Elvis-spellista


Exkluderar de största hitsen, inkluderar de största insatserna.

»Love Me Tender«, »Are You Lonesome Tonight«, »Hound Dog«, »Jailhouse Rock«, »Heartbreak Hotel«, »Return to Sender«, »Suspicious Minds«, »In the Ghetto«, »Can’t Help Falling in Love«, »All Shook Up«, »It’s Now or Never«, »Don’t Be Cruel«, »That’s All Right« och förmodligen några till kan varenda människa. Men Elvis Presley var nu lite mer än så. Hans sisådär tjugotreåriga skivkarriär hade sina upp- och nedgångar, han var under lite för många år i händerna på klåpare som tänkte mer på pengar än på artisteri och han var därutöver lite för väluppfostrad alternativt hunsad för att ryta ifrån. 

Det där vet ni, och det är som det är, men vad folk än säger gjorde han bra grejer in det sista – sorgen och smärtan som alltid fanns i röst accentuerades bara i takt med framgångens tilltagande isolation och tabletternas nedbrytande effekt. Och när han var som bäst, när han som få andra förlorade sig själv i musiken, var han direkt ouppnåelig; en »prince from another planet«, som New York Times skrev om hans fyrakvällarsresidens på Madison Square Garden sommaren 1972. Eller som Bob Dylan, vars låtar ändå spelats in av i princip alla, formulerade saken: »The highlight of my career? That’s easy, Elvis recording one of my songs.«

Inspirerade av sevärda dokumentären »The Searcher«, som nu går att se på SVT Play, gjorde vi en drygt hundra låtar omfattande spellista som huvudsakligen väljer bort det allra mest givna och i stället fokuserar på sådant folk ibland kanske borde vika lite mer uppmärksamhet åt.
Relaterat

Mick Jagger
The Hives