The Coathangers: The Devil You Know
8
av 10
  • Artist
  • The Coathangers
  • Album
  • The Devil You Know
  • Bolag
  • Suicide Squeeze/Playground


Oförminskad energi och lust med garagepunkarna från Atlanta.

De bara kör.

Outtröttligt med oförminskad energi och lust. På scen, trots snart femton års stenhårt sluggande på allt annat än glamorösa vägar, lyser de av såväl bestämdhet som lycka. Medlemmarna har gett sina liv åt det här. Inte för att bli förmögna – DIY-rotade, rytmiskt ryckiga garagepunkare från Atlanta blir sällan det – utan för att komma bort från slentriantillvaro och trångsynthet, för att se världen, åstadkomma någonting, göra något utanför den gängse mallen, kanske rentav påverka någon, få någon annan att göra likadant, sakta men säkert förflytta saker åt rätt håll.

Inför »The Devil You Know«, The Coathangers sjätte studioalbum, pratades det om förnyelse men även om soundet kanske är snäppet mer städat än vi är vana vid och åtminstone några låtar för det här bandet ovanligt poppiga talar vi verkligen marginaler här. På det stora hela är det en till The Coathangers-platta, men det är inte det sämsta, snarare tvärtom – den skock som så här dags lyssnar gör det med stor sannolikhet just för att få en till The Coathangers-platta, varken mer eller mindre. Givetvis med den där osvikliga kombinationen av gitarristen Julia Kugels flickaktiga skriksång och trummisen Stephanie Lukes raspiga kompromisslöshet.

»F the NRA« är inte världens mest subtila skapelse men icke desto mindre hypereffektiv och allsångsvänlig rakbladspunk av det slag som aldrig går att förneka i ett läge där volymen skruvats upp till grannosämjanivåer. »Stranger Danger«, som för övrigt framfördes vid The Coathangers magnifika gig på Bar Brooklyn i Stockholm i höstas, balanserar på en lika tunn som tilltalande linje mellan retsamhet och hotfullhet. »Hey Buddy« är ett dansant försvar till alla som går utanför normen. »Bimbo« och »Step Back« hör till det mest omedelbara vi fått från den här trion, sistnämnda berör beroende och missbruk – i en intervju med Noisey förklarade Julia Kugel: »You can’t be screaming at someone with a drug addiction. It’s a soft-spoken plea.«

Hoppas de kommer hitåt snart igen.
Relaterat

Mick Jagger
Bättre sent än aldrig
The Hives