Olsson: Tropical Cologne
7
av 10
  • Artist
  • Olsson
  • Album
  • Tropical Cologne
  • Bolag
  • Kaptenchris/Universal


Sommarens trädgårdsfestsoundtrack är här.

Christian Olsson klarar sig rätt långt bara på att vara den han är. Någon som så totalt går mot strömmen, inte minst om vi här åsyftar svenskt svårmod, att han snart upplevs som en rosa flamingo på en grå och ständigt snömoddig parkeringsplats. I sitt lika delar eleganta och dekadenta strandsvärmeri saknar han motsvarigheter i vårt land. Oklart vem han ska liknas vid på det stora hela.

På sitt andra soloalbum efter åren i Fibes, Oh Fibes gör han en sorts skamlös västkustsoul med en släng av tropicopop. Gestaltat får vi bekymmerslösa dagar med paraplydrinkar, bar mage insmord i kokosolja och den lätt utskällda The Beach Boys-era som kröntes av megahiten »Kokomo«.

Den som är ute efter djupsinnigheter, någon form av konstnärligt motstånd eller attitydstark positionering får leta någon annanstans, men vill du bara ha kul eller ett lika medryckande som soldåsigt ljudspår till sommarens trädgårdsfester finns nog just nu få så effektiva skivor som »Tropical Cologne«.

Kanske saknas en lika given succé á la föregångarens Mapei-samarbete »Hold On«, men med sina blott åtta spår är albumet mer enhetligt och sammanhållet, likaså musikaliskt stramare, än vad fallet var då.

Inget för evigheten men definitivt för stunderna som får oss att tro på densamma.
Relaterat

Det du inte kan beskriva
Regina Spektor
Fri till slut