Rock 1975, en spellista


Låt den här spellistan föra dig tillbaka till rockåret 1975!

Det är inte det att rocken 1975 är dålig.

Tvärtom, där finns en hel del gedigen pubrock, powerpop eller annan protopunk, skamlösa rester av glamrock, boogierock och countryrock, och närapå allesammans rymmer sin beskärda del av illa dolda kokaingitarrer. Produktionerna är slicka, stämmorna sammetslena, arenorna väntar på att fyllas.

Rocken 1975 hade också en fet hangup, från John Lennon och Flamin’ Groovies till John Cale och Rockfolket, på rock’n’roll från femtiotalet. De som hade varit glin tjugo år tidigare var nu vuxna artister som med nostalgiska ögon blickade tillbaka på musiken som format dem.

Värre är då att rocken 1975 ter sig lite självgod och inte så lite uppblåst.

Den liksom skriker efter en elstöt, ett uppvaknande, en motreaktion.

Den skriker efter exakt det punken skulle komma att bidra med året därpå.

Rocken 1975 är dessutom rejält grabbig. Allt annat än vidare känslig. Om vi ska generalisera.

Vi ska inte säga att vår omfattande spellista ger 1975-rocken upprättelse. Snarare bekräftar spellistan det mesta av det vi surrar om ovan. Men det är bitvis bra drag. Gillar du stora riff och stora låtar behöver du inte leta längre – 1975 kommer då bli din bästa buddy ögonaböj. Vi tog även med en del soul, funk, country och singer-songwriterstuff som antingen bär på rocktendenser eller vars magnetism i övrigt gav en mainstreampotential som tilltalade den hugade rockskocken.
Relaterat

Mick Jagger
Det du inte kan beskriva
The Hives
Tom Verlaine