Cosima: South of Heaven
8
av 10
  • Artist
  • Cosima
  • Album
  • South of Heaven
  • Bolag
  • Island/Universal


Kärlek, åtrå och en soulstjärna i vardande. Pierre Hellqvist har svårt att slita sig.

Kärleken. Vem är vi med den? Vem är vi utan den? Det kan röra sig om två helt olika människor. Det är knappt att de har med varandra att göra. Det är knappt att de vill ha med varandra att göra.
»South of Heaven« dryper av lust, längtan, intentionen att försöka förstå vad den ena parten respektive den andra parten vill ha ut av påbörjad relation, kanske också ett sätt att försöka förlåta sig själv för att du så totalt underkastar dig en annan individ vars avsikter du ingalunda kan kontrollera eller vara säker på. Ingenting är lika skoningslöst som kärleken. Det behöver inte handla om besatthet. Det räcker mer än väl med utsattheten. »Loving you has been such a lonely spot/Let me rest« som texten går i titelspåret.
Detta sjuspårssläpp från electrosoulstjärna i vardande har föregåtts av en serie singlar som alla har varit starka men ingalunda direkt har signalerat att de i samlat trupp och utbyggda med ytterligare några spår skulle komma att utgöra ett så här delikat tema-mixtape kretsandes kring åtrå.
Det är svindlande tjusigt.
Sensualismen, lugnet och stilistiken går att härleda till såväl Sade som Rhye-albumet »Woman« från 2013. Men det finns tillräckligt mycket här som verifierar att Cosima, sprungen ur sydöstra London, är helt sin egen. Hennes röst snirklar sig runt melodierna som en kropp oförmögen att släppa sin älskade, arrangemangen är lika subtila, exakta och förlösande som den där smekningen du inte såg komma men verkligen behövde få känna.
Beroendeframkallande.
Relaterat

Det du inte kan beskriva
Regina Spektor
Fri till slut