Olov Antonsson: Nere och ute i AC län
8
av 10
  • Artist
  • Olov Antonsson
  • Album
  • Nere och ute i AC län
  • Bolag
  • Gaphals/Bengans


»Egentligen borde han bada i guldskivor just nu.« Johan Jacobsson om ett lite för lite upptäckt popmusikaliskt snille.

Vem är Sveriges främsta referenspopartist?
Om detta må gudarna (och musikjournalisterna på barstolarna bredvid dig) träta.
En sak är emellertid hundraprocentigt säker – Olov Antonsson älskar att hänvisa till andra låtar och verkliga platser i sina sångtexter. De fantastiska fullängdarna han släppte under namnet Cocoanut Groove – »Madeleine Street« (2008) och »How to Build a Maze« (2013) – innehåller exempelvis blinkningar till Bokbindarvägen, The Zombies »Beechwood Park« och Left Bankes »Walk Away Renee«.
»Nere och ute i AC län«, Olovs första platta på svenska, slår dock något av ett referenspoprekord. Redan i öppningsspåret »Solnedgång vid Tvärån« nämner Olov fenomen som Prinsgatan, Glen Campbells »Rhinestone Cowboy«, Pompeji, »En förlorad värld«, Tvärån och The Kinks »Waterloo Sunset«… och ribban är lagd.
I fumligare händer skulle sådant oförblommerat namndroppande kännas sökt (Forbes schlager »Beatles«, någon?), men Olov kommer undan med det. Klart att en person som älskar pop djupt och innerligt tar hjälp av populärkultur för att förklara exakt hur han mår. Klart att en person som bor i Umeå och som vuxit upp i Skråmträsk gräver på gatorna där han står.
Att de The Zombies-, Jimmy Webb- och Left Banke-influerade tonerna på »Nere och ute i AC län« är fullkomligt mästerliga gör också att alla anspelningar slinker lätt ner.
Vem är Sveriges mest underskattade popartist?
Om detta må gudarna (och musikjournalisterna på barstolarna bredvid dig) träta.
En sak är emellertid hundraprocentigt säker – Olov Antonssons musikaliska briljans står inte i paritet med hans försäljningsframgångar. Egentligen borde han bada i guldskivor just nu. Egentligen borde han vara ute på en egen Rullande Åska-turné just nu.
Alla – från de som köpte Simon & Garfunkel-sjuan »Scarborough Fair«/»April Come She Will« när den var ny 1966 till kidsen som nyss upptäckt Allah-Las – är potentiella Olov Antonsson-fans.
Men, men. Olov verkar ju bry sig föga om topplisteplaceringar och utsålda hockeyarenor, så varför ska jag bry mig åt honom?
Viktigast av allt är ändå att »Nere och ute i AC län« existerar och att den är utsökt.
Relaterat

Fri till slut