Stella Donnelly: Beware of the Dogs
8
av 10
  • Artist
  • Stella Donnelly
  • Album
  • Beware of the Dogs
  • Bolag
  • Secretly Canadian/Playground


Lekfullt, personligt, viktigt och ett lämpligt ljudspår till Internationella kvinnodagen.

»Oh, are you scared of me, old man?

Or are you scared of what I’ll do?

You grabbed me with an open hand

The world is grabbin’ back at you«

 

Internationella kvinnodagen kan uppmärksammas på många sätt, men en givande början för vem som helst som vill få inblick i var någonstans vi befinner oss 2019 torde vara att ge öra åt Stella Donnellys debutalbum. Textraderna ovan är hämtade från öppningsspåret, och singeln, »Old Man« men det är inte enda exemplet där den Perth-rotade och indieorienterade singer-songwritern med vän röst och knivskarpa formuleringar som har fått nog belyser en osund manskultur. I »Boys Will Be Boys« sjunger hon:

 

»My friend told me a secret

Told me that she blames herself

You invaded her magnificence

Put your hand over her mouth«

 

Nu, ska det påpekas, handlar inte hela »Beware of the Dogs« om odrägliga karlar och övergrepp, åtminstone inte så explicit. Men mycket kretsar kring könsstereotyper eller människans förmåga att utnyttja och använda någon annan för egen vinning, vilket Stella Donnelly med såväl melodiskt snille som klarspråkig leverans ingalunda tänker låta fortgå med hennes tysta medgivande.

Viktigt: det blir sällan tungrott, snarare är Stella Donnelly rolig och lekfull närapå rakt igenom. Möjligen är musiken fortfarande aningen konventionell och trevande efter en egen identitet, men låtarna, texterna och artisten själv rymmer så mycket i övrigt att du knappt tänker på dylikt. Och det är så pass personligt, angeläget och underhållande att du vill ta del av fler låtar härifrån på en gång.
Relaterat

Hello Saferide
Alice Boman: Dream On